Inschrijving

ALLE INFORMATIE HIERONDER KOMT UIT DE WEBSITE VAN DE OVERHEID. VOOR DE MEEST ACTUELE INFORMATIE VERWIJZEN WE JULLIE NAAR DE WEBSITE “INSCHRIJVEN IN BRUSSEL”.

HOE INSCHRIJVEN

Vooraf: broers, zussen en kinderen van personeel schrijven eerst in

 

Broers, zussen en kinderen van personeel schrijven in vóór alle andere kinderen. Zij moeten niet online aanmelden. Ga naar de school vanaf 9 tot en met 20 januari 2023 en schrijf je kind in. Er zijn twee opties:

 • De school heeft genoeg vrije plaatsen voor alle broers, zussen en kinderen van personeel. Je kind is ingeschreven.
 • De school heeft niet genoeg vrije plaatsen. Dan moet je je kind aanmelden in de school. Op 1 februari 2023 krijg je een bericht of je een plaats hebt.

Geen plaats of vergeten inschrijven? Dan kun je je kind nog aanmelden tijdens de aanmeldingsperiode voor alle kinderen. Je hebt dan geen voorrang meer. Meer informatie over de voorrang.

INFOFILMPJE OVER DE PROCEDURE

Hoe schrijf je je kind in in een Nederlandstalige kleuter- of lagere school in Brussel? Dit filmpje toont de procedure stap voor stap. Inschrijven voor de instapklas doe je op dezelfde manier.

Stap 1: Bereid je voor

Na de broers, zussen en kinderen van personeel kunnen alle andere kinderen zich inschrijven. Om in te schrijven in een kleuter- of lagere school moet je je kind eerst aanmelden. Bereid je aanmelding goed voor:

 1. Maak een lijstje met de scholen van je keuze.
 2. Informeer je over de procedure.
 3. Ga na of je kind voorrang heeft.
 4. Verzamel de nodige documenten.
 5. Bekijk het overzicht vrije plaatsen.

Meer informatie en tips over hoe je je aanmelding kunt voorbereiden.

Stap 2: Meld je kind aan

Om in te schrijven in een kleuter- of lagere school moet je je kind eerst aanmelden. Een aanmelding is geen inschrijving. Aanmelden betekent dat je als ouder digitaal opgeeft voor welke scholen je interesse hebt. Na de aanmeldingsperiode verdeelt de computer de aangemelde leerlingen over de vrije plaatsen. Pas dan weet je in welke school je kunt inschrijven.

Aanmelden doe je vanaf 28 februari (9 uur) tot en met 21 maart (16 uur). Ga naar inschrijveninbrussel.be en de online aanmeldapplicatie en meld je kind aan. Het moment van aanmelden speelt geen rol. Het is niet zo dat de eerste die aanmeldt als eerste een plaats krijgt. Het is wel belangrijk dat je je kind aanmeldt tijdens deze periode.

Meer informatie over hoe je moet aanmelden.

Stap 3: Schrijf je kind in

Na de aanmelding krijg je een toewijzingsbericht. Hierin staat of je kind een plaats heeft of niet. Heb je een plaats? Ga naar de school vanaf 24 april tot en met 15 mei 2023. Doe je dat niet, dan verlies je de gereserveerde plaats. Heb je geen plaats? Dan komt je kind automatisch op de wachtlijst. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt.

Meer informatie over inschrijven na een aanmelding en over wat je kunt doen als je kind geen plaats heeft.

HULP NODIG TIJDENS HET INSCHRIJVEN?

Wij helpen je graag verder...

WELKE KINDEREN MOET JE INSCHRIJVEN?

Eerste keer naar school (instapklas)

Kinderen kunnen naar de kleuterschool vanaf 2,5 jaar. Ze kunnen elk jaar starten op verschillende instapmomenten. Is je kind geboren in 2022? Dan mag het vanaf 2024 naar school.

Schrijf het nu al in, ook al start het pas in september 2025. Kinderen geboren in 2023 kan je pas volgend jaar inschrijven. Meer informatie over de instapmomenten.

Naar het eerste leerjaar

Gaat je kind van de 3de kleuterklas naar het 1ste leerjaar? In sommige scholen moet je je kind opnieuw inschrijven, ook al blijft het in dezelfde school. Informeer op tijd bij de directie van de school of kijk in het schoolreglement.

Er zijn ook toelatingsvoorwaarden voor de lagere school. Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden.

Van school veranderen

Verandert je kind van school …

 • bij de start van een nieuw schooljaar? Dan moet je je kind opnieuw aanmelden, voor je het kunt inschrijven in een nieuwe school.
 • tijdens het schooljaar? Contacteer dan de nieuwe school en vraag of er nog plaats is.

WIE HEEFT VOORRANG?

Broers, zussen en kinderen van personeel kunnen als eerste inschrijven. Tijdens de aanmeldingsperiode voor alle kinderen is er voorrang voor:

 • kinderen met minstens één Nederlandstalige ouder
 • leerlingen met een GOK- of niet-GOK-profiel

Meer informatie over de voorrangsgroepen.

WAT ALS JE GEEN PLAATS HEBT?

Eerste keer naar school (instapklas)

Heb je je kind aangemeld maar heb je geen plaats? Dan komt je kind op de wachtlijst terecht. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt. Je kunt je kind ook nog inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode.

Heb je je kind niet aangemeld? Dan kun je je kind nog inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode in de scholen waar er nog plaats is. De vrije inschrijvingsperiode start op 23 mei 2023 om 9 uur.

Meer informatie over wat je kunt doen als je kind geen plaats heeft.